Op zaterdag 7 februari ontwaakt Lelystad. Velen met een vrij weekend in het vooruitzicht. Lelystad doet wat Lelystad op zo’n zaterdag zoal doet. Met elkaar ontbijten, boodschappen doen misschien, of gewoon wel een keer helemaal niks. Lekker uitslapen Gewoon omdat het zaterdag is. Vrij.

Ook Gerard is wakker. Gerard is politieman. Hij heeft vandaag vroege dienst en besluit uit het niets vandaag weer eens over zijn werk te twitteren. Dat heeft hij de laatste tijd nogal laten versloffen. Vorige tweetjes verstuurde hij voor het laatst in de zomer van 2014. Het moet er maar weer eens van komen, moet hij gedacht hebben. De korpsleiding heeft het ook graag. De politie moet zichtbaar zijn. Contact maken met de burger. Social Media is een heel effectief middel. Zo kun je laten zien wat je werk inhoudt. Wat je als politieman zoal doet.

Gerard heeft namelijk ook wel een beetje zijn verantwoordelijkheid. Hij is Officier van Dienst bij de politie. Voor wie het niet weet: een Officier van Dienst is de leidinggevende van de dag. De Officier van Dienst heeft de verantwoordelijkheid over het reilen en zeilen op het bureau.
Gerard heeft dus ook een voorbeeldfunctie. En daarin is Twitter ook een heel handig hulpmiddel, tenslotte. Laten zien wat je doet, en waar nodig een voorbeeld stellen. Uhm, voorbeeld geven.

En dus besluit Gerard vandaag weer te wat te gaan twitteren. Want vandaag is nou bij uitstek zo’n dag om iets over zijn werk te laten zien. En, twee vliegen in één klap, een voorbeeld te stellen. Uhm, te geven. De waarschuwende functie van de politie is natuurlijk óók een heel belangrijk onderdeel.

Gerard gaat op pad. Niet alleen, zo blijkt even later, maar met een aantal collega’s. Lelystad ontwaakt doordat er op velen deuren wordt aangeklopt. “Politie!”

Door een volger werd ik erop gewezen. En het maakt me iedere keer weer piswoest. Piswoest op politiemensen zoals Gerard uit Lelystad. Ik voel ter plekke een groots verlangen opkomen om zo’n politieagent tot de veters af te fikken. Wat natuurlijk helemaal niet verstandig is. Dus houd ik me in. Maar wat in hemelsnaam bezielt een Officier van Dienst (dus niet het eerste de beste agentje van een jaar of twintig, mind you) om zo’n oliedomme tekst de wereld in te sturen? Compleet met kleurrijk plaatje van politieauto en arrestantenbus?

En dan de bijgaande tekst. Ziet u dit in de straat? Dan is waarschijnlijk uw buurman er zo’n eentje die we eens effe lekker flink aan gaan pakken! Als Gerard het nog ietsies beter had geregeld, rijdt hij als die grote arrestantenbus mooi vol zit naar een lekker druk marktplein in Lelystad. Hebben ze vast. Een degelijk houten schavot erop en huppakee. Stal ze maar uit, die mensen die hun boetes niet betalen. Laster ze, bespuug. Er is vast wel een marktkoopman met wat rotte tomaten of eieren in de buurt.

Ik fik Gerard niet af. Ik maak wel een opmerking. Want affikken heeft helemaal geen zin. Een opmerking trouwens ook nooit. Want hoe stoer de tweets over het oppakken van mensen die hun boetes niet kunnen betalen ook zijn, als antwoord krijg je steevast dat ze “ook maar hun werk doen”. En zoveel mogelijk rekening houden “met de persoonlijke omstandigheden”. Zo ook Gerard, zij het tegen iemand anders die er kritisch op reageert:

Empathie. Daar heb je wat aan als je in Lelystad woont en je boetes niet kunt betalen. Want die mensen zitten er vandaag ook gewoon tussen, Gerard. Zat. Mensen die helemaal geen geld hebben om hun boetes te betalen. Die je nu in de cel hebt gesmeten omdat ze arm zijn. Die maandag niet op hun werk verschijnen. En nu uitzicht hebben op kans op ontslag. En het gekke is, ik ga ervan uit dat Gerard vanmorgen niet onder één of andere steen vandaan is gekropen. Het kan niet anders of ook Gerard heeft kennis gehad van het publieke debat dat op dit moment woedt. Het debat waar vooraanstaande mensen als de Nationale Ombudsman, de voorzitter van de Raad van de Rechtspraak, de Rijdende Rechter en diverse advocaten en andere rechters flink van zich laten horen. Want dat debat gaat over de rechteloosheid van mensen die hun boetes niet kunnen betalen. Dat ze keer op keer gepakt worden door de verhogingen, die betaling alleen maar meer onmogelijk maken. Hele kranten worden erover volgekalkt.

Wat heb je dan aan empathie? Juist, helemaal niks. Want de politie kan empathischer zijn dan Onze Lieve Heer zelf, ze hebben 1 opdracht en die luidt: Oppakken en insluiten. Punt.

Dat Gerard ook helemaal niet zo empathisch is, blijkt uit zijn volgende tweet. Rechtvaardig voor de welwillenden. Zonde van de verhogingen. Wat in godesnaam zegt Gerard hier nou toch eigenlijk? “Gelukkig een hoop mensen die toch besluiten…” Alsof alle mensen waar Gerard op deze koude zaterdagochtend bij aanklopt geld zat hebben om hun boetes te betalen. “Zonde van de verhogingen.” Ja, meneer Gerard, die verhogingen zijn voor de meeste mensen nou ook het probleem. Kom op man! Wrijf die slaap eens uit je ogen. Wie gooi je hier allemaal op één hoop? Witheet word ik ervan. Deze ongenuanceerde baggertweets vernielen nou de levens van god weet hoeveel mensen in Lelystad. De hele buurt weet door meneer Gerard waarom je die wagen in moest. Je hebt namelijk je boete niet betaald. En dan komt Gerard je halen. Dan ga je de cel in, onwillende burger!

Maar de politie voert haar taak uit. Verschuilt zich daar vaak achter. Vaak vertellen agenten tegen mij, als ik ze met argumenten van hun domheid probeer te genezen, dat ze niet anders kunnen dan mensen zonder geld oppakken, opsluiten en nog verder in shit duwen. Want het is hun opdracht. En dat pakt de politieorganisatie graag goed aan. Met een kekke folder, die nog even fijntjes laat weten dat ze aan de deur zijn geweest. Want niemand ontloopt zijn straf. Lik op stuk is het beleid van Teeven. De politie? Die voert het met verve uit. Gerard heeft er alweer zin in. Morgen weer opnieuw Lelystad in. Hij wrijft erbij in zijn handen.

 

Een gedachte over “Piswoest op Gerard

  1. Ik ben die Gerard uit je blog. Vanuit een aantal andere blogs van je die ik gelezen heb, begrijp ik nu je enorme kwaadheid en frustratie. Het is een erg indrukwekkend relaas waar ik stil van werd. Helaas kan ik die jarenlange opstapeling van ellende niet bij je wegnemen. Zeker niet in 140 Twittertekens. Ik zou veel nuances kunnen proberen te schetsen na aanleiding van je verhaal hierboven en onze actie van vandaag. Dat zal ik niet doen. Wel wil ik dat je weet dat ik/wij de schrijnende gevallen die we vandaag tegenkwamen wel proberen anders op te lossen dan dat jij hebt meegemaakt door middel van het maken van afspraken en advisering. Net als jij hoop ik dat er dingen veranderen. Want ook wij zien de ellende die deze maatregelen in een toenemende mate bij een grotere groep mensen veroorzaken en dat er steeds meer schrijnende gevallen bijkomen. Waar ik mij wel hard voor wil maken is een categorie mensen die het er (soms zelfs) bewust op aan laten komen. ( Die zijn er echt! ) Nogmaals spijt t mij dat ik je een rotdag bezorgd heb en ik hoop oprecht dat het leven voor jouw beter wordt.

    Groeten Gerard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *