Wat moet er veranderen bij het CJIB?

Hier zes aanbevelingen tot een beter functionerend CJIB:

– Als eerste moet de exorbitante verhoging van niet op tijd betaalde boetes direct van tafel. De huidige regelgeving brengt mensen onnodig in diepe financiële problemen, die in veel gevallen niet meer op te lossen zijn.

– Ook het CJIB moet zich bij het rekenen van verhogingen bij aanmaning gaan houden aan dezelfde wet als ieder ander bedrijf of organisatie. Hiertoe zijn er al sinds lange tijd maximale verhogingen in de Wet vastgelegd.

– De mogelijkheid tot het treffen van een deugdelijke betalingsregeling moet voor een ieder open staan. Hierbij moet het CJIB rekening houden met inkomen en draagkracht en zo tot een werkbare oplossing komen. Voor hen die deze verhogingen al opgelegd hebben gekregen en hierdoor verder in de problemen zijn gekomen, moet de verhoging met terugwerkende kracht worden afgeschreven en een betalingsregeling voor het basisbedrag worden toegekend.

– Het gijzelen van burgers die niet aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen moet stoppen. Deze maatregel is een nodeloos zwaar dwangmiddel met uiterst grote gevolgen voor de betrokkenen en hun naasten. Daarnaast is de maatregel uitermate ineffectief, inefficiënt en bijzonder kostbaar. De kosten van gijzeling liggen vele malen hoger dan het bedrag (inclusief verhogingen) van de boete.

– De huidige Officier van Justitie van het CJIB moet vervangen worden. Er moet binnen de organisatie een cultuuromslag plaatsvinden om de veranderingen door te kunnen voeren. Hierbij dient de huidige cultuur van straffen en dwang plaats te maken voor maatwerk bij incasseren. Het verdient wellicht de aanbeveling het CJIB onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Financiën te laten vallen.

– Het CJIB heeft, net als een ieder ander, de mogelijkheid om uiteindelijke betaling af te dwingen via een beslag op inkomen of inboedel. Ook de Staat zal deze ‘Koninklijke’ weg moeten bewandelen. Daartoe moet het CJIB (net als de Belastingdienst) werken met eigen deurwaarders.Bent u ook geschrokken van de ervaring van de auteur? Bent u het ermee eens dat gijzelen niet de oplossing is? Vind u ook dat het CJIB haar beleid moet aanpassen? Help dan mee de politiek hier van te overtuigen!

Een gedachte over “Oplossingen voor het CJIB

  1. hallo ik ben peter ik heb er ook een paar maar heb drie jaar thuis gezeten en heb nu weer een baan en ik heb gevraagd voor een regeling maar wat gebuurt er nu staan ze vandaag meteen op de stoep om me mee te nemen ik heb niet open gedaan want dan ben ik me baan kwijt en er werd al gezegd tegen me dat er drie weken over heen gaan voor dat ik wat hoor dus nu maar ik kan hier niet meer tegen als ze me op pakken dan zie ik het niet meer zitten ik ben erg ziek geweest ik trek dit niet meer dus voor mij is er nog maar een uitweg het word mijn teveel ik zit nu op gesloten in mijn huis ik durf niet eens meer naar buiten ik wil dit kwijt en ja mijn voorstel wat ik heb gedaan is 250 per maand er staat 1800 van me ik wil er zo snel vanaf maar als ik moet zitten ben ik alles kwijt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *