Na gijzeling geen openstaande boetes meer

Het CJIB doet er schimmig over. Het Openbaar Ministerie houdt de kaken stijf op elkaar. De Officier van Justitie heeft altijd anders gezegd. De politiek heeft er geen weet van. Maar voor Cel 34 is het inmiddels duidelijk. Na een gijzeling worden openstaande boetes door het CJIB  uit het systeem gehaald.

Gijzeling verkapte vervangende hechtenis

Cel 34 kreeg de tip al een paar maanden geleden. Een ervaringsdeskundige adviseerde mij om na een aantal maanden een overzicht van openstaande boetes bij het CJIB te vragen. Na ongeveer 5 maanden waren de boetes bij de tipgever namelijk plotseling uit de systemen verdwenen. Op de website plaatste ik een oproep. Zijn er meer mensen met dezelfde ervaring? Er kwamen geen nieuwe aanwijzingen binnen. Wel kon ik geen ‘slachtoffers’ vinden die voor één en dezelfde boete vaker dan één keer gegijzeld waren.

In mijn nieuwe overzicht van het CJIB zijn de openstaande boetes inderdaad verdwenen. Dat houdt in dat inderdaad bij gijzeling sprake is van verkapte een vervangende straf.

Waarom zo schimmig?

Het is wel de meest eerlijke manier. Als je in de cel hebt gezeten omdat je de boete niet betalen kon, is het niet meer dan logisch dat een boete hiermee vervallen is. Toch roept het enorm veel vragen op. Waarom doet het CJIB daar zo schimmig over? Waarom vertelt het Openbaar Ministerie niet gewoon hoe het zit? En wat gebeurt er als iemand een boete maanden later alsnog betaalt, terwijl in het systeem geen corresponderende boete nog aanwezig is?

Als u in de gevangenis bent beland omdat u uw boetes niet heeft betaald, verdient het dus de aanbeveling om regelmatig bij het CJIB een overzicht van openstaande zaken te vragen. Dat kan hier. Het lijkt erop dat na een aantal maanden de boetes uit het systeem gehaald worden. Heeft u andere ervaringen? Dan hoor ik het graag!

Ondertussen zal Cel 34 aan de verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff vragen hoe dit nou precies zit. Want het is natuurlijk ongewenst om mensen bang te maken voor een nieuwe gijzeling als dat helemaal niet nodig is. En dan druk ik me best heel netjes uit.

13 gedachten over “Na gijzeling geen openstaande boetes meer

 1. Ik begrijp dat je hier duidelijkheid over wilt, dat moet het ook echt worden! En tegelijkertijd is dit goed nieuws, want dan is er toch een last van je afgenomen, neem ik aan!

  1. Natuurlijk Tinie! Maar mijn verhaal is niet geschreven om mijn persoonlijke omstandigheden, maar om het systeem. Daarom is het juichbericht binnenkamers gebleven en gaat het hier over het systeem op zichzelf. 😉

 2. Hmz. Ik probeer het plaatje te begrijpen, maar slaag er maar niet in.

  Mij is vroeger ooit eens wijsgemaakt dat een gevangene de maatschappij geld kost. Veel geld. Het lijkt dan niet direct de meest logische stap om boetes eerst dusdanig snel en extreem te verhogen dat betaling onhaalbaar wordt, en vervolgens de wanbetaler tot gevangene te promoveren die de maatschappij (- dat zijn wij; ook alle moraalridders die gijzeling toejuichen) wederom klauwen vol extra geld kost. Of ben ik naief?

  In 2012 werden de kosten per plaats (ongeacht bezetting) in een reguliere penitentiare inrichting begroot op 247 euro per dag. In 2010 was dat nog 217 euro, dus het zou zomaar eens kunnen dat we richting 300 euro per dag gaan voor een staatshotelkamer anno 2015.
  Zonde om leeg te laten staan, dure grap.

  Met lege cellen kun je behoorlijk creatief omgaan. Je kunt ze verhuren aan buitenlandse overheden/gedetineerden. Als je er maar genoeg hebt kun je er asielzoekers laten wonen, of studenten huisvesten, of hotelketens in laten starten. Is allemaal al gebeurd.

  Je zou bijna denken dat we door alle hervormingen en creatieve maatregelen intussen met een cellentekort zitten. Kennelijk niet, want het plaatsen van mensen met weinig draagkracht is kennelijk nog steeds lonend genoeg om grootschalige razzia’s te houden. Ongeacht alle ingrijpende gevolgen die degene daar op persoonlijk vlak van ondervindt. Ongeacht de geringe meerwaarde voor de maatschappij.

  Bijzonder, en ik kan het niet echt verklaren. Zou het soms makkelijker zijn om bij een doorsnee gezin op het huisadres aan te bellen, dan om echte boeven te vangen in de grote boze buitenwereld? Is Nederland ineens compleet verlost van alle doorgewinterde criminelen en grote vissen die een echt gevaar vormen voor de samenleving? Of maakt het niet uit waar je als diender op vist, als je maar wat vangt? Levert de brave huisvader met betalingsachterstand die in alle vroegte van zijn bed wordt gelicht eindelijk haalbare targets, groene balkjes op de KPI monitor en mooie bonussen en budgetten?

  Wie het weet mag het zeggen.
  Waakzaam en dienstbaar.
  Onverklaarbaar.

 3. On voorstelbaar hoe men met veelal brave burgers omgaat .. Openstaande parkeerboete.
  Gevangenis in als je geen geld hebt .
  Van je bed gelicht worden ….
  Goed dat je het in de openbaarheid gebracht hebt .
  Je steunt lotgenoten denk ik .

 4. Ook ik zou dit graag willen weten, ben onlangs 35 dagen op ” vakantie ” geweest en er is mij toen verteld ( toen ze mij kwamen halen ) werk nou maar mee dan ben je er vanaf.. Mooi niet dus.. Eenmaal op plaats van bestemming kreeg ik te horen dat ik na het uitzitten van mijn straf alsnog de boete ( van dik 7000 euro ) moet voldoen, dat er naar alle waarschijnlijkheid wel zelf een betalings regeling te treffen zou zijn, maar daar moest ik niet van uit gaan… Hallo ik zit hier niet voor niks he, ik wil best betalen maar ik kan het niet betalen.. Gisteren gebeld met t cjib en gevraagd om een regeling, dat kon niet, maar ik kon niet nog een keer gegijzeld worden voor deze boete.. Terwijl ze in de gevangenis zeiden : Je hebt 3 maanden de tijd om t op te lossen ( ze moeten je 3 maanden met rust laten ) en dan moet je voorzichtig weer over je schouder kijken want dan kunnen ze elk moment weer op de stoep staan.. Ik wordt knettergek van deze gedachten, maar voor ik eventueel in aanmerking kom voor een schuldhulp traject is deze termijn verstreken.. Ik wil weten waar ik aan toe ben.. Dank voor het in de openbaarheid brengen van dit probleem..

 5. ik heb ook maanden in gijzeling gezeten.. (16 x 7 )dagen gijzeling…alles wat ik in gijzeling hebt gezeten is niet terug te vinden op nieuwere opgevraagde overzichten van mijn nog openstaande boetes..

 6. @catja, ik probeer het ook bij elkaar te krijgen wat is hierin toch het verdienmodel?
  Het is een hele prijzige constructie om mensen tot betalen te dwingen en waarbij elk verzoek om betalingsregeling lijkt te worden afgewezen. En dan raken veel mensen in een dode hoek en met een beetje meer pech maak je mensen economisch dood en heb ik nog niet eens over wat voor impact het heeft op mensen.

  Ik ben in mijn zoektocht dit al tegen gekomen.

  – Overheid heeft een cellen overschot, het is onderbezet.
  – Er is veel politieke gewin te halen om misdaad te straffen, dus meer mensen op 1 cel want opa in het verpleegtehuis kan nog niet eens 1x per week onder de douche.
  Gevolg: nog meer cellen overschot
  – personeel, gevangenisbewaarders te duur. En er moet bezuinigd worden. En hier zullen altijd banen moeten verdwijnen.
  – er zijn al een altijd gevangenissen gesloten.

  En dan, kom je in een wirwar terecht

  In Zaandam wordt een megagevangenis gebouwd.
  – Maar de vastgoed die hier nu voor dient als gevangenissen staan nog x aantal jaren in boek en zijn contracten op afgesloten.
  – Deze nieuwe gevangeniscomplex in Zaandam worden werkzaamheden uitbesteed aan een private partij die een contract hebben getekend voor een looptijd van, meen ik , 25 jaar.
  – De bewaarders vallen dan niet meer onder cao overheid, en er komt een ontslagronde. (bezuiniging)
  – De werkplekken die hierdoor zullen ontstaan zal worden opgevuld door flexcontracten met daar verminderde arbeidsrechten omdat het onder een ander cao gaan vallen.
  – Maar dan zit je nog met bestaand vastgoed die moet dan worden afgestoten en/of andere bestemming gezocht worden. ( naast de leegstaande schoolgebouwen, bejaardenhuizen, politiebureau’s, gemeentehuizen)
  Maar als je dan de stukken leest denk ik: he maar zo bezuinig je toch niet? en het is de zoveelste aanval op kwaliteit. Mijn enige conclusie die ik kan maken: op papier klopt het.

  Maar dit brengt me nog niet waarom deze pressiemiddel, om mensen met openstaande boetes te gijzelen en waarin verhouding bestuursrecht en strafrecht zoek begint te raken. Waarbij het risico bestaat dat mensen in een vrije val raken en verkeersboete uiteindelijk kan leiden tot isolatie en deelname aan de maatschappij.

  En, er is wel degelijk sprake van rechtsongelijkheid. Want het aantal boetes geeft niet de doorslag maar capaciteit van betalen. Dat vind ik wortelrot aan het rechtssysteem.

  Nu heb ik zeker baat dat ieder aan de verkeersregels houdt het kan andermans leven in gevaar brengen, of die van jezelf. Het is zeker geen aangenaam gezicht als het echt fout gaat en daarbij is handhaving van regels zeker belangrijk. De boete staat niet ter discussie maar de machtsmonopolie van de overheid en haar rol hierin en dat het niet transparant is.

  Het vervelende is voor ieder die het treft dat het voor een buitenstaander ongeloofwaardig is..zo van jaja..er is vast meer aan de hand…En de schaamte. Een kind die moet zwijgen omdat mama en papa niet een verkeersboete kunnen betalen en daarom in gevang zit.
  Onthoud: Nederlands en Duits zijn de enige talen waarin financieele schuld gelijk staat aan morele schuld.
  En nee, ik heb geen verkeersboetes, kan niet eens autorijden. Ik kan me hierover wel opwinden omdat het iets verbergt. Ik pluis verder. Ik denk dat er een beerput is te vinden is in aanbestedingen.

 7. Het gaat helaas niet altijd op dat de boetes verdwijnen. Dat is denk ik willekeurig.
  Iemand die ik ken, was net een week of 6 vrij en stond alweer op de nominatie om gegijzeld te worden, de tweede keer in korte tijd voor dezelfde boetes die ze dus niet kan betalen.

 8. In 2015 gegijzeld wegens open staande boetes, wet mulder, 14 weken gezeten. Hoef hier niemand uit te leggen wat voor impact zoiets heeft, werk kwijt, woonruimte kwijt, zogenaamde case managers in de PI doen dus echt helemaal niks voor je. Gevolg dat ik na mijn vrijlating bij crisisopvang op de stoep stond want een mens moet toch eten en een bed hebben, ook dit is niet simpel, hier ben je 3 nachten per week welkom en de rest zoek je maar uit. Had ik nog geluk dat het zomer was en niet koud s’nachts in het park, na 3 weken een vaste plek op de crisis opvang gekregen en ik moet zeggen daar ben ik wel goed geholpen met aanvragen bijstands uitkering en woonruimte regelen. Ik hoef ook niemand te vertellen dat als je in een PI komt voor een gijzeling je hetzelfde behandelt word als een crimineel die wel een strafveroordeling heeft, sober regime, vernedering door bewaarders, geen medewerking van zogenaamde case managers enz. Ook mijn angst was dat politie na 3 maanden weer op de stoep stond, echter na opvraag bij digitaal loket bij CJIB stonden en staan al mijn boetes op € 0,-. Omdat ik dit niet te geloven vond ook een schriftelijk overzicht aangevraagd bij CJIB en jawel zwart op wit; “Na raadpleging van al onze systemen blijkt dat U geen openstaande beschikkingen heeft”. Voor de zekerheid draag ik dit papier tot op de dag van vandaag nog steeds bij me, ook strafrecht advocaten om advies gevraagd en hun antwoord was over het algemeen; ” het gebeurd wel eens vaker, U heeft kennelijk geluk, advies bel niet naar het CJIB, vraag niks meer schriftelijk aan, straks worden ze wakker”.
  In 1 ding gaven ze wel duidelijkheid, als alle boetes op € 0,- staan dan blijven ze dat ook, heb nog steeds moeite dat te geloven. Maar goed, ondertussen dus wel helemaal kapot gemaakt, bijstandje dus overgeleverd aan de grillen van iedere willekeurige ambtenaar en nog minder aan bezit dan voor mijn gijzeling. Nu lees ik dat de nationale ombudsman gijzeling een schending van mensen rechten noemt, zou hier wel wat meer over willen weten wat dit concreet betekend want mijn inziens betekend dat, dat iedereen die gegijzeld is geweest of dat nog is, een schade vergoeding kan eisen van de Nederlandse staat wegens schending van de rechten van de mens. Zou wel eens benieuwd zijn wat er gebeurd als hier een (proef) proces over aangespannen word, graag mening van eenieder die dit leest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *