Boekentips voor boekenliefhebbers die meer willen lezen
over het leven binnen gevangenismuren


Bajes voor BeginnersBajes voor beginners – Hugo Bergveen
Over de bajes is al veel geschreven, maar dit boek is anders. Het is geschreven van binnenuit, door iemand die gevangenschap aan den lijve heeft ondervonden.
Bajes voor beginners is een indringend relaas over het leven achter de gevangenismuren. Het schetst een beeld van detentie dat totaal verschilt van de voorstelling die veel mensen zich maken bij de gevangenis. Hugo Bergveen weet als geen ander het gevangenisleven in woorden te vangen. Met zijn rake observaties wil hij het bestaande beeld realistischer inkleuren.
Het is geen zelfhulpboek, zoals de titel doet vermoeden. Bajes voor beginners houdt ons een spiegel voor. Hugo Bergveen laat zien dat het populaire beeld van detentie en gedetineerden bijstelling behoeft. Daarom is het boek verplichte kost voor iedereen en beleidsmakers in het bijzonder.
Koop dit boek bij Bol.com


Lucia de BLucia de B. levenslang en tbs – Lucia de Berk
In december 2001 werd de schrijfster, een verpleegster in een Haags ziekenhuis, opgepakt op verdenking van de moord en poging tot moord op enkele patiënten. In 2003 veroordeelde de rechtbank haar tot levenslange gevangenisstraf, later nog verzwaard met tbs. Echter, reeds vanaf de aanvang van de rechtszaak bestond er twijfel over het bewijs van haar schuld. Het Openbaar Ministerie ging uit van enkele twijfelachtige statistische aannames, gesteund door enkele deskundigen: het grote aantal sterfgevallen op één afdeling zou binnen een zo korte periode geen toeval kunnen zijn. Scoringsdrift, tunnelvisie en vooringenomenheid bij het OM deden de rest. De Berk zat ruim zes jaar gevangen voordat haar zaak werd heropend; in 2008 mocht ze het hoger beroep buiten de cel afwachten. In april 2010 werd ze vrijgesproken, nadat in de maand daarvoor het Openbaar Ministerie vrijspraak had geëist. Dit boek is haar persoonlijke relaas over deze gerechtelijke dwaling; ze vertelt over de gebeurtenissen vanaf haar arrestatie tot en met het begin van haar laatste proces; de beroerte die haar in de gevangenis trof en de vernederingen die ze moest verduren van de gevangenbewaarders.
Koop dit boek bij Bol.com


Het StaatshotelHet Staatshotel – Simone van der Zee
Nederland is allang niet meer het land met de softe aanpak van criminaliteit en de lage straffen. Vrijwel nergens in Europa groeide de gevangenispopulatie de afgelopen decennia relatief gezien zo snel als in Nederland. En met het aantreden van de huidige regering werd het beleid alleen maar repressiever. Het credo is: keihard straffen om Nederland veiliger te maken en omdat de burger dit van de overheid vraagt. Maar werkt het ook? Het staatshotel beschrijft de toestand in de Nederlandse gevangenissen en de manier waarop in onze samenleving wordt omgegaan met mensen die buiten de boot vallen: psychisch gestoorden, illegale vreemdelingen, beschadigde vrouwen, verslaafden of ontspoorde jongeren. Detentie is het antwoord geworden op sociale problemen, maar het is het minst goede antwoord.
Koop dit boek bij Bol.com
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *