Komt nu alles voor mekaar?

De laatste weken is er veel gebeurd rond de gijzelingsgate van het CJIB. Steeds meer mensen komen in opstand tegen de ongelofelijk harde maatregelen die het OM neemt tegen mensen die niet in staat zijn om hun boetes te betalen. De media is er bovenop gesprongen en inmiddels heeft Radar, Buitenhof en Pauw er aandacht aan besteed. De Monitor, het onderzoeksprogramma van NCRV-KRO is een uitgebreid onderzoek begonnen naar de gijzelingen door de Overheid. Steeds meer mensen raken bewust van de oneerlijke behandeling in een totaal vastgelopen systeem, dat de Wet Mulder heet.

Magistraten en politiek

Ook Rechters laten van zich horen. De meest charmante Rechter van Nederland, mr. Frank Visser, heeft zich in een uitzending op t.v. al eens ontzettend boos gemaakt over de praktijken van het CJIB. Andere Rechters volgden zijn voorbeeld, waarbij het Gerechtshof van Amsterdam het verst gaat. Het CJIB moet voor een gijzelingsverzoek aantonen dat het alles heeft gedaan om tot een oplossing te komen, maar dat er bij de wanbetaler echt sprake is van betalingsonwil. Op dit moment neemt het Gerechtshof geen zaken aan, tot het CJIB de boel op orde heeft. Eind van deze maand is er een proefproces, waarbij het CJIB moet gaan aantonen het werk wel naar behoren gedaan te hebben.

Ondertussen roert de politiek zich ook. De SP strijdt in de persoon van Nine Kooiman al veel langer tegen het CJIB-beleid van het Ministerie van Justitie. Sinds jaar en dag probeert de SP de verantwoordelijke Minister en Staatssecretaris ervan te overtuigen dat het vastzetten van mensen met een klein inkomen niet alleen onzinnig is, maar het de maatschappij ook ontzettend veel geld kost en het voor de betrokkenen heel erg veel leed berokkent.

Gaat het CJIB écht veranderen?

Er lijkt nu eindelijk beweging te komen in de uiterst starre houding van de verantwoordelijke bewindslieden. Al in 2013 kondigde toenmalig Staatssecretaris Teeven aan te werken aan een wetswijziging die het betalen van een boete in termijnen mogelijk maakt. Het is de bedoeling dat deze begin 2016 van kracht moet worden, maar de vraag is of het wetsvoorstel op tijd klaar is, om voor die tijd nog door de Tweede- en Eerste Kamer te loodsen.

Nu er vanuit de burgers, media en niet in de laatste plaats door de rechterlijke macht extra druk op de politiek en het OM gelegd worden, kan de Minister helemaal niet meer onder een wetswijziging uit, zo lijkt het. Maar, is daarmee het doel bereikt?

Stop de gijzelingen vandaag!

Ik vind nog steeds dat de gijzelingen vandaag nog moeten stoppen. Er is immers nog steeds geen betalingsregeling mogelijk met het CJIB. Daarnaast zijn er nog duizenden mensen die op dit moment op elk moment in de cel kunnen belanden. Deze ‘aanbeveling’ staat ook in de protestmail die u nog steeds kunt versturen. Dagelijks worden er nog mensen in de cel geplaatst, een verplichte afwezigheid van gezin en inkomen. Velen betalen daarvoor een hoge prijs en raken hun baan kwijt.

Dat is de praktijk van de dag. In mijn geval duurde het twee jaar voordat de politie mij daadwerkelijk kwam halen om mij in de cel te plaatsen. Dat betekent dat zelfs wanneer de regels zijn veranderd, het leed nog ontzettend lang doorsijpelt.

Nee, het is nog lang niet voor mekaar. Stop de gijzelingen van mensen zonder geld vandaag nog. En laat het CJIB ook vandaag nog met een goede, haalbare afbetalingsregeling komen, naar draagkracht. En als we dan toch op de goede weg zijn, vergeet niet die achterlijke extra boete-op-boete verhogingen te schrappen. Dan is het financiële leed weer te overzien en doet de burger boete voor de overtreding die het begaan heeft. En niet voor het feit dat het een laag inkomen heeft.

Helpt u mee?

Heeft u of uw naaste ook een gijzeling meegemaakt? Of hangt er een gijzeling u of een naaste boven het hoofd? De Monitor komt nog steeds graag met u in contact!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *