Weer gezin door toedoen CJIB in problemen

Vandaag kwam Cel 34 in het bezit van een overzicht van openstaande boetes van een getrouwd stel uit het midden van het land. Ook deze mensen, levend van een klein inkomen, heeft problemen met het CJIB. Een boete kon niet direct betaald worden, maar de beste mensen doen wat ze kunnen. Er wordt betaald, maar omdat er daardoor minder geld overbleef, raakten zij achter in de betaling van verzekering en lieten zij de auto later keuren. Zoals bij veel andere slachtoffers komen ook hier weer boetes voor binnen. Met verhogingen. En dubbelende verhogingen. Het resultaat is te zien in dit overzicht, toegestuurd door deurwaarderskantoor Flanderijn:

FRANDERIJN221022015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(De bedragen van de ‘Hoofdsom’ is inclusief de verhogingen opgelegd door het CJIB.)

Wat nu?

Deurwaarder Flanderijn geeft dit gezin precies 3 werkdagen om het bedrag te betalen. Hierna zal de auto, die ook dit gezin gewoon nodig heeft voor werk, in beslag worden genomen.
Gevolg? Oplopen van de kosten, verlies van inkomsten en uiteindelijk géén betaling en een hogere rekening.

Zo werkt het CJIB. Nog steeds. En de toegezegde plannen van Staatssecretaris Teeven is ook voor dit gezin géén oplossing.

(Wordt vervolg)

 

Bent u het CJIB-beleid ook zat? Teken hier!

6 gedachten over “Hoe bij Flanderijn kosten CJIB oplopen

 1. vraagje. De incassoroute , aanmaning, rekening het innen v/d boete etc, is dat uit besteedt aan een commerciele partij? PPS dus. Ben ik benieuwd naar.

  1. Het is soms een beetje schimmige route, omdat het aantoonbaar is dat niet in alle gevallen een deurwaarder wordt ingeschakeld. In de zaken waarbij dat wel gebeurt, is de deurwaarder inderdaad een commerciële partij. Sterker nog, de deurwaarder is aangesteld na een aanbestedingsprocedure. Het is bekend dat de deurwaarder, indien het geen kans heeft de boete te innen en het dossier sluit en terugstuurt naar het CJIB, een vergoeding voor gedane arbeid krijgt van 87 cent. Met andere woorden: alleen als de deurwaarder wél succes behaalt krijgt het salaris, betaald door de wanbetaler. Hierdoor is het deurwaarder er alles aan gelegen om zoveel druk op de wanbetaler te leggen zodat het er tenminste nog iets voor krijgt. Een ongezonde situatie dus.

   Niet de gehele incassoprocedure is in handen van de deurwaarder. In de praktijk legt het CJIB verhogingen op. 50 {128c3a8555ce78774a6d42812d85b0d328b070bc4e733a752455581c66949c44} van het boetebedrag als er niet betaald wordt (of betaald kán worden) binnen 6 weken en nog eens daarbovenop 100{128c3a8555ce78774a6d42812d85b0d328b070bc4e733a752455581c66949c44} als na die 1e ‘aanmaning’ niet betaald wordt. Dat geld vloeit in de staatskas. Nadien komt de deurwaarder in beeld, die ook nog eens incassokosten en kosten voor dwangbevelen e.d. rekent. Zo wordt het bedrag hoger en hoger, waar mensen die niet in staat zijn in één keer de boete op te hoesten voor torenhoge kosten komen te staan.

 2. Heb het antwoord al. En bevestigd mijn vermoeden, het is dus uitbesteed In deze brief is geheel onduidelijk of men met incassobureau te doen heeft of met een deurwaarder. Informatiekosten is dubbelop. Invorderingskosten is dat synoniem aan incassokosten?

  Wat is hier het verdien model? dat wil ik wel eens weten.

 3. Heb je ook inzicht hoe deze contracten zijn opgesteld ? volgens mij is deze constructie gemaakt om beslagvrije voet te ontwijken. Dit doen ze ook met bankbeslag. Overheid heeft ook de mogelijkheid dit te doen zonder tussenkomst kantonrechter. Bij laag inkomen wordt dit vaak toegepast.

 4. Vreselijk echt vreselijk.

  Dat er mensen zijn die dit kunnen doen voor hun werk.

  Het cjib is de melk machine van de staat, daar wil je toch niet aan meewerken?

  Buiten dat ben ik er zeker van dat iedereen uiteindelijk verantwoording moet afleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *