Gijzeling CJIB

Volgens NRC hebben in Nederland in het jaar 2012 maar liefst 60.000 gewone burgers een specifiek probleem gehad met het Centraal Justitieel Incassobureau. De Officier van Justitie heeft in dat jaar namelijk voor 60.000 openstaande verkeersboetes bij de Rechter toestemming gevraagd een dwangmaatregel te kunnen uitvoeren.

Gijzelen. Ofwel het oppakken van de wanbetaler en het vastzetten in de gevangenis om zo tot betaling te dwingen.

De wens dit zware middel in te zetten is afkomstig van voormalig Staatssecretaris Teeven. Hij wil zijn spierballen laten zien, om de miljoenen euro’s van onbetaald gebleven boetes alsnog te kunnen innen.

Bij Fred Teeven (en zijn baas Ivo Opstelten) telde alleen het recht van de sterksten.

Sindsdien worden er door de Nationale Politie landelijke acties uitgevoerd, die waarachtig zo nu en dan iets weg hebben van razzia’s.Een aantal keren per jaar worden álle kentekens op snelwegen op openstaande boetes gecontroleerd. Tegelijkertijd gaan honderden agenten op bezoek bij een veelvoud aantal woningen. De wanbetaler krijgt dan nog één kans de openstaande boete, te betalen. Het gaat dan om boetes die door verhogingen tot het viervoudige is opgelopen. Kan de schuldenaar niet betalen? Dan wordt hij onverwijld aangehouden waarna hij (of zij) zonder pardon in de cel belandt.

In principe geldt hierbij dat elke openstaande 50 euro gelijk staat aan 1 dag hechtenis.

Door de verhogingen is de praktijk echter, dat één boete al snel oploopt tot één week gevangenhouding.

Het gevolg van deze eigen-schuld-dikke-bult-oplossing is dat een onbekend groot aantal van de 60.000-groep onredelijk hard gestraft wordt. Voor iets, waar zij waarschijnlijk niet eens al teveel invloed op hebben kunnen uitoefenen. Een groot deel van hen wíl wel betalen, maar kán het simpelweg niet.

Immers, met het CJIB is geen betalingsafspraak te maken. Niet in een eerder stadium, noch ten tijde van de gijzeling. Voor deze mensen is er géén oplossing. En daarmee is er voor hen geen andere mogelijkheden dan hun tijd in de gevangenis uit te zitten. Velen van hen blijven naar alle waarschijnlijk soms zelfs een aantal weken in het Huis van Bewaring. Na hun gevangenschap staat de boete nog steeds open. Het CJIB heeft voorts het recht om hen maximaal drie keer per  jaar in de cel te plaatsen.
Met alle gevolgen van dien.

Ook vandaag zitten onschuldige burgers is de gevangenis. De mensen waar het hierbij om gaat kunnen niet voor hun gezinnen zorgen, niet op hun werk verschijnen, alle rechten zijn hen afgenomen. En een oplossing is er niet.

Niemand zich lijkt te bekommeren om het persoonlijk leed dat hen en hun naasten wordt aangedaan.

Eigen schuld, dikke bult?Lees ook:
CJIB betalingsregeling verkeersboetes wordt mogelijk
Protesteer mee tegen het gijzelen door het CJIB!

 

 

Een gedetineerde in de Nederlandse gevangenis kost gemiddeld € 202,65 per dag. Het CJIB mag een burger na toestemming van de Rechter voor iedere vijftig euro één dag gijzelen, met een maximum van zeven dagen per openstaande boete. Na de gijzeling moet de boete nog steeds betaald worden. Dit houdt in dat tegenover een boetebedrag van € 350,00 een gijzeling de maatschappij tenminste € 1.418,55 kost.
(
De kosten van de politie inzet zijn bij de berekening niet meegenomen.)

2 gedachten over “Gijzeling door het CJIB

  1. Ik heb een groot probleem de nachtmerrie blijft gijzeling boven mijn hoofd hangen. Vreemde van alles is dat ik samen met consumentenbond voor elkaar heb gekregen om een betalingsregeling te treffen. Beslissing staat op papier door rdw- cijb- belastingdienst en cvom. Op 15 okober ontvangen en ingediend de betalingsregeling en nu op 2 november politie mij in gijzeling wil nemen. Ik ben radeloos nu. Ze geven mij gedeeltelijk gelijk voor onterechte bekeuringen. Maar ik krijg de kans zwart op eit betalingsregeling maar hoor niets en dan toch gijzeling.

  2. Ik zat in 2014 in civiel gijzelingen aangespannen door de Nationale politie omdat ik website niet wil sluiten. En er stonden nog boetes open bij het CJIB voor dakloosheid en wildplassen.Daar ik medische hulp nodig had en die door afname BSN op ID niet kon krijgen buiten gevangenis omdat je je niet kan verzekeren zonder BSN op ID. Heeft politie Hoofddorp toch kans gezien mijn boetes bij het cJIB uit de administratie te halen en zo medische zorg belemmerd want zij betaalde voor de civile gijzelingen voor 30 dagen maar haalde mij er naar 7 dagen weer uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *