Geen drie maal gijzelen door CJIB?

Gisteren vertelde ik over de constante druk en stress die ik ervaar bij het de wetenschap dat het CJIB ieder moment mij weer in gijzeling kan nemen. Van alle kanten hoor en lees je (ook vanuit de officiële kanalen) dat een wanbetaler van een boete maximaal drie keer per jaar gegijzeld kan worden. De eerste keer dat ik dit hoorde was in de gevangenis. Een lezer van mijn blog wees mij vandaag op de beantwoording van Kamervragen uit 2013 aan Minister Opstelten. Die werpen een heel ander licht op de zaak. De vraag rijst nu: wat is nou de theorie en wat is de praktijk?

Op 30 juli 2013 stelde Kamerlid Kooiman (SP) aan de minister van Justitie o.a. deze vraag:

Hoe vaak worden mensen meer dan één keer gegijzeld voor het openstaan van dezelfde boete?

De Minister antwoordde op 4 september 2014:

De Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften geeft geen beperking aan het aantal keren dat iemand gegijzeld mag worden voor een niet-betaalde boete. Het beleid van het OM is dat dit in de praktijk niet vaker dan één keer per boete wordt gedaan. Wel is het mogelijk dat iemand meerdere openstaande verkeersboetes heeft en dat voor elke afzonderlijke verkeersboete uiteindelijk gijzeling plaatsvindt.

Dit zou betekenen dat ook het OM inziet dat, als na een gijzeling de boete nog steeds niet betaald is, aangenomen mag worden dat er niet langer sprake is van stelselmatige weigering. Niemand zit tenslotte voor de lol in de gevangenis. Wie kan kiezen tussen betalen en zitten, zal over het leeuwendeel kiezen voor betalen. Wie die keuze niet heeft, omdat er gewoonweg niet genoeg geld is, zal ook na een tweede of derde gijzeling niet over de brug komen. Tenzij natuurlijk verandering in de financiële positie is gekomen.

Is het antwoord van Minister Opstelten ook wat er in de praktijk gebeurt? Of houdt het CJIB er de eigen regels op na? Niemand lijkt nog te weten. Het CJIB is zo gebrekkig met informatie dat we daar in ieder geval niet het juiste antwoord van hoeven te verwachten.

Daarom maar gewoon de vraag aan de praktijk: bent u (na 2013) wel eens meerdere keren gegijzeld voor één en dezelfde verkeersboete? Dan kom ik graag met u in contact!

Een gedachte over “Geen drie maal gijzelen door CJIB?

  1. Hoofd incasso CJIB is Fred Woest voormalig politie brigadier Hilversum. De wet Mulder was er om corrupte door politie tegen te gaan maar nog steeds maakt politie uit welke boetes wel en niet bij CJIB komen en politie kan zelfs server stilleggen hoezo Nederland geen politiestaat.
    ” Zij die de wetten maken en behoren te handhaven hebben zichzelf boven die wetten geplaatst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *