De Monitor start onderzoek CJIB

De Monitor, het onderzoeksprogramma van KRO-NCRV is een onderzoek gestart naar de gijzelingen door de Overheid (CJIB) van mensen die een boete niet kunnen betalen. De redactie zoekt hiervoor mensen die dit aan den lijve hebben ondervonden of bij wie een gijzeling boven het hoofd hangt. Ook komt de redactie graag in contact met mensen die ervaring hebben met de rechtszaak waarin de Rechter zich uitspreekt over de gijzeling.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de enorme problemen die het CJIB veroorzaakt. In 2012 besteedde het AD voor het eerst uitgebreid aandacht aan gijzelingen door de overheid. Ook de Rijdende Rechter, mr. Frank Visser, nam met voor zijn doen uitzonderlijke harde bewoordingen de praktijken van het CJIB op de hak. Al met al bleek dit de voorbode van een veel breder protest tegen de onbarmhartige gijzelingen van gewone mensen, die zonder pardon in de cel gezet worden en regelmatig door politie en justitie gecriminaliseerd worden.

CJIB moet veranderen

Vandaag heeft ook Buitenhof aandacht besteed aan de problemen en interviewde Maria van de Schepop, strafrechter en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en Rinus Otte, raadsheer bij het Hof Arnhem/Leeuwarden. Ook dit maakt weer veel los. En daarnaast is er dus het programma De Monitor, dat in meerdere uitzendingen de zaak uitzoekt.

Het is (dus) nog steeds ontzettend belangrijk dat de protesten tegen het CJIB doorgaat. Daarom houd ik de protestmail actie van Cel 34 nog steeds actief. De politiek moet nog steeds overtuigd worden dat het probleem niet alleen in de gijzelingen zit, maar in het gehele systeem van het verhogen van boetes. Want wat nog volstrekt onduidelijk is hoe de overheid wil omgaan met de aangekondigde betalingsregelingen. De wetgeving is in de maak, dus nú kunnen we nog invloed uitoefenen op de besluitvorming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *