CJIB in uitzending Radar

Op 19 januari besteedde Radar weer aandacht aan de problemen die heel veel Nederlanders hebben met het CJIB. Gijzelingen zijn aan de orde van de dag. Radar onthulde dat het CJIB in 2014 maar liefst 92.000 maal bij de rechtbank een verzoek tot gijzeling is ingediend voor mensen die hun boetes niet (kunnen) betalen.

De Rijdende Rechter mr. Frank Visser is kwaad. Het werd nog eens in de uitzending benadrukt. Hij wijst erop dat er veel geld omgaat in de boete-business. Ruim 1 miljard euro!

Wouter, die in de uitzending te zien is, heeft net als ik in ‘De Koepel’ (P.I. de Berg in Arnhem) gezeten. Hij heeft de dezelfde ervaring als ik: “Cel 235, de deur ging dicht. En nu?”

Voor Gisele geldt hetzelfde. Ook zij vertelt over de vernederende behandeling die je krijgt wanneer je in de gevangenis aankomt.

Albert Hazelhoff is Officier van Justitie. Hij vertelt in de uitzending dat de Wet Mulder is gemaakt om notoire wanbetalers tot betaling te dwingen. Hij vindt dat dit op een verantwoorde manier gebeurt.

De Wet Mulder is ervan uit gegaan dat mensen heel veel mogelijkheden krijgen om te reageren. In principe heb je het dan over mensen die op geen enkele manier of hebben kunnen betalen, maar ook nergens blijk hebben gegeven om te willen betalen. In dat geval, vinden wij het verantwoord een vordering gijzeling in te zetten.

Dan komt hij met een opmerking die verraad hoe het Openbaar Ministerie werkelijk over deze mensen denkt:

Iemand is wél in staat in een voertuig te rijden die hij waarschijnlijk ook ooit gekocht heeft, door er wél benzine in te stoppen.. dan denk ik: ‘hoe tolerant wil je zijn’.

Ook wijst Hazelhoff op het feit dat het Openbaar Ministerie vindt dat het middel erg effectief is. Een argument dat het CJIB wel vaker gebruikt. In veertig procent van de gevallen bij gijzeling blijkt dat er alsnog betaald wordt. Dat lijkt een heel mooi getal. Maar als je het omdraait, klinkt het schokkend: Zestig procent betaalt niet. Hoe groot is het aantal dat wel wil, maar niet kan?Iets verderop in de uitzending geeft Officier van Justitie Hazelhoff antwoord op een onbekende vraag. Hij praat sneller en lijkt geïrriteerd:

Ik leg u uit, je kunt een bezwaar, je kunt in beroep, je kunt bij de deurwaarder in verzet, je kunt naar het schrijnende team van het CJIB, bij de vordering kun je bij de Rechter nog laten zien wat je persoonlijke omstandigheden zijn.

Ik zeg u: Officier van Justitie Albert Hazelhoff spiegelt de zaken anders voor dan ze zijn. Dat komt hem blijkbaar goed uit. Ik zal Hazelhoff uitleggen waarom hij niet vertelt hoe het werkelijk zit.

In het filmpje doet hij voorkomen dat een burger die zijn boete niet kan betalen vijf keer de mogelijkheid heeft om er iets aan te doen. Voldoende toegestoken handen, vindt Hazelhoff blijkbaar.

In werkelijkheid zijn het er helemaal geen vijf. Hij noemt bezwaar en beroep als twee verschillende mogelijkheden. Dat is niet waar, je kunt één keer bezwaar indienen. Maar laten we wel zijn, bezwaar dien je in als de boete onterecht opgelegd is. Niet als je de boete niet kunt betalen. Bezwaar heeft niets met een betalingsregeling te maken.

Dan de deurwaarder die Hazelhoff aanhaalt. Ik kan met zekerheid zeggen dat een deurwaarder niet altijd in het traject in beeld komt. De Officier van Justitie heeft die keuze, maar gebruikt die lang niet altijd. Ook hier is dus niet automatisch een mogelijkheid om een betalingsregeling aan te vragen. Wat Hazelhoff zich niet realiseert is dat dit argument juist zijn stelling tegenspreekt. Indien een deurwaarder in beeld komt, en de opdracht van de deurwaarder wordt aan het CJIB teruggegeven, doet hij dit alleen maar als er geen verhaalmogelijkheid is. Er is dus geen geld! En juist op dát moment stapt het CJIB naar de Rechter: “Deze schuldenaar heeft geen geld, we willen hem gijzelen!“.Ook verwijst Hazelhoff naar het team schrijnende gevallen. Het eerlijke verhaal is dat de duidelijkste informatie die het CJIB communiceert is, dat een betalingsregeling voor verkeersboetes niet mogelijk is. Daarnaast is het team een proef, het gaat om een pilot. En voor oude zaken, voor de bijna honderdduizend mensen die in 2014 voor de Rechter werden gedaagd, geldt dit helemaal niet!

Dan de rechtszaak. Eindelijk een argument dat wél klopt. Eigenlijk is dat de eerste (en tevens laatste!) keer dat er écht iets te doen is aan het voorkomen van een gijzeling: bij de Rechter. De stap om naar de rechtszitting te gaan is helaas voor veel mensen hoog. Ik schreef er eerder over. Maar dat mensen in betalingsnood erheen moeten gaan is duidelijk; het is de enige uitweg uit de problemen met het CJIB. Al is het maar de vraag of de Rechter een betalingsregeling vonnist.

Samenvattend: de betrokken toekomstig wanbetaler komt niet onder de exorbitante verhogingen uit en is bij voorbaat veroordeeld tot een grotere schuld dan nodig en financiële problemen!

Wat verder nog uit het voorgaande te concluderen? De Officier van Justitie stelt de zaken anders voor dan ze zijn. Dit vind ik misleidend en ronduit schandalig. Het sterkt de stelling van Cel 34, dat de Officier van Justitie vervangen moet worden, om tot een cultuuromslag bij het CJIB te kunnen komen.

De Raad van de Rechtspraak wijst in de uitzending ook op de oorzaak van het probleem. De boetes lopen volgens de Raad door de verhogingen veel te snel op. Gijzeling is volgens de Raad niet effectief. Gijzeling lost niets op, het is geen vervangende celstraf. De boete wordt niet betaald, maar blijft gewoon openstaan.

Al met al, de uitzending benadrukt nog maar eens dat de protestmail-actie op Cel 34 voorzien is van goede ideeën over de broodnodige veranderingen. Het wachten is op het antwoord van Staatssecretaris Teeven.4 gedachten over “CJIB in uitzending Radar (19-01-15)

 1. lees dit nu al googelend omdat mijn zoon van 24 recentelijk een schrijven inzake een gijzeling heeft ontvangen. het gaat over een inmiddels gesloopt brommertje waarvan CJIB nu zegt 6 jaar ieder jaar de maximale straf heeft opgelegd aan mn zoon , ter wijl deze zegt geen brieven te hebben ontvangen ….. wie laat er nu boetes oplopen ieder jaar tot een bedrag van nu dan 7000 euro ?? zonder iets te zeggen…. niemand weet iets en niemand kan wat vertellen… staan met rug tegen de muur …. niemand vertelt je dat een kapotte brommer die al 7 jaar in een stoffige schuur staat , ieder jaar geschorst dient te worden… ik krijg toch ook een bericht voor de apk van mn auto ??? zoveel regeltjes en als je iets vraagt geeft niemand thuis anders dan dat jij de wet dient te kennen. wat moeten we doen want onze zoon is niet verstandelijk bij machte op hiertegen in beroep te gaan.

 2. Ook ik zit met een probleem. Mijn partner zit in de gevangenis.. ik krijg boetens binnen van hem. Heb ze gebeld en uitgelegd dat hij vast zit. Of die mischien bevroren kan worden. Tot hij vrijkomt. Iedereen gaat mee behalve cjib. Ik weet het nou hoor ik je denken. Maar vindt het lullig als hij straks vrij komt de boeten enorm opgelopen zijn.ze zeggen dan moet jij het maar betalen. Tewijl ik amper rond komt met mijn baan en 2 kinderen. Ik kan maar net alles betalen. Dus nu hij vast zit loop alles enorm op. Het is nog ook voir iets heel lulligs waar ie voor zit. Het is niet de kwestie van niet willen betalen. Maar hij kan het nu even niet. Dus als hij straks vrij komt mag hij zich weer voor de boetes zitten.

 3. Tja, dit is geloof ik waarom ik het zo verwarrend vind om me goed te verbinden met anderen in de samenleving. Gelukkig heb ik nu gezien dat dit ook Hollandse mensen treft en niet alleen niet Hollandse Nederlanders.

  Ik kreeg een boete omdat ik 7 dagen over deed om mijn motor verzekering af te sluiten. Boete = Eur 407 in een keer betalen. Ik schreef een brief voor een betaalregeling. Kreeg dit in de vorm van 3 termijnen.
  De laatste termijn moet voor 11 december as. Ik weet nu dat ik het niet kan betalen voor de 24e, zonder te bedelen bij een ander of de gemeente. Ik kom 14 dagen extra tijd tekort. Heb hier vanmiddag met ze over gebeld. Ze waren heel rigide, onbegripvol, oneervol en niet oplossings gericht. De laatste medewerker had geen zin om mijn verhaal aan te horen en gooide de hoorn op de haak (dat deed direct af, aan het imago dat ik heb van mijn wijkagent. Cjib schaad het imago van de gewone politie man/vrouw op straat in mijn beleving).

  Mijn verhaal is namelijk dat er een inbraak in mijn woning plaatsvond, waarbij de voordeurslot werd stuk geboord (los van alle andere waardevolle spullen die werden gestolen uit mijn huis). Reparatie kosten moest ik acuut betalen. Hierdoor mislukte de betaling van het laatste termijn onder andere.

  Ik heb ze gebeld gistermiddag, maar ze geven me geen extra 14 dagen om de 135 euro te betalen. Onder geen enkele omstandigheid krijg ik die 14 dagen of een extra betaalregeling. Zelfs niet als een echte crimineel je huis binnen komt en alles dat geld is of waard is van je afpakt. Dat werd me met zoveel woorden medegedeeld.

  Dus, de vraag die ik me nu stel is: Hoort het Cjib met dit gedrag wel thuis, binnen een instituut dat als primaire taak heeft om de veiligheid van burgers en kapitaalgoederen te bewaken?

  Ik vind het Cjib een vreselijk smerige en vieze vlek op het eervolle, stoere en respectvolle imago, dat ik heb van mannen/vrouwen die het echte werk doen op straat.

  Jullie krijgen je geld beste Cjib (wannabee protectors of people). Maar jullie krijgen nooooooooooooooooooooooooooooooooooooooit mijn respect. Op bevrijdingsdag gedenk ik jullie soort zeker weten niet!!!

  Bij mij is een inbraak gepleegd waardoor ik een vordering van het Cjib niet kan betalen. Het Cjib hoort derhalve niet thuis binnen het Ministerie van Veiligheid en Justitie, gegeven ze zichzelf niet heeft ontwikkeld tot een niveau, waarbij ze kan begrijpen dat inbraak, verlies van betaalmiddelen impliceert. Cjib dreef mij tot suïcide gisteravond. Gelukkig heb ik geen gekke dingen gedaan met mezelf.

  Waar was het Cjib toen een doctor met mes en bloed stukken van mijn genitalien afsneed? Ik ben als kind express pijn gedaan, zodat het veiligheids apparaat een controle groep heeft om zich op af te stemmen. Ik behoort tot die controle groep. Hier ben ik nu nog niet zo lang van bewust. En dan het lef hebben de hoorn op de haak te gooien. Die lafbek heeft geen idee hoe het kan dat hij leeft zoals hij kan en mag.

  Ik wil vechten met die mensen die daar werken, bij het Cjib. Ik zou ze echt in een boksring vreselijk in het gezicht willen rammen, vooral die man die de telefoon op de haak gooide. Het was een echte lafbek, die zich verschuilt achter het mooie imago dat ik heb van een gewone politieman.

  Ik doe liever een euthanasie verzoek, dan een verzoek om een betaal regeling de volgende keer dat Cjib me lastig valt. En het RDW had me ook mogen waarschuwen op tijd en niet te laat, zoals ze hebben gedaan. Wat een sukkels werken er bij sommige overheids diensten. Het is echt een schande!

  Geld is een middel om gedrag van bedrijven of mensen te sturen richting gezond, constructief of positief, geld is geen doel.

  Ik heb het gevoel dat ik nooit gelukkig zal worden. Het enige wat ik wou, was een beetje motor rijden en bewust worden van wat al zoveeel jaren onzichtbaar voor me bleef.
  Ik was zo klein en kon niks doen. Er was niemand om mijn veiligheid te bewaken. Het heeft mijn brein anders gemaakt, waardoor ik niet kan functioneren zoals die lafbekken bij het Cjib. Elke poging die ik doe om weer naar buiten te gaan, brengt me in sores met mensen die praten als robots (zoals bij het Cjib) of met geweld plegers die allochtonen haten of met geweld plegers die autochtonen haten. Ik word hier echt knettergek van.

  Ik besta nu alleen nog in mijn hoofd…. Als ik een echte jongen was die, zonder pijn en ellende volwassen had mogen worden, dan was ik de rijkst man van Nederland geworden en had ik die lafbekken bij het Cjib voor de rechter gesleept wegens intimidatie en misbruik van ambtelijke positie tegenover een KWETSBARE individuele burger.

  Het is tijd voor capabelere mensen om te gaan werken bij de overheid. En al die smoesje van teveel administratie kosten is echt het loser argument, dat alleen een luiaard kan bedenken, in een tijd waar computers ons het vermogen geeft om steeds meer data aan te kunnen.

  Gggrrrrrrrr, ik haaaaaaaaaat rigide gedrag!!!!

  Just saying, no hate Peace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *