Vanavond besteedt Radar aandacht aan gijzeling van mensen die niet (op tijd) hun openstaande boete kunnen betalen. Onder andere de Raad voor Rechtspraak en de Nationale Ombudsman zijn te gast  in de studio. Tegelijk komt het Ministerie van Justitie met de melding dat er in 2014 meer betalingsregelingen zijn getroffen (20.000 keer in 2014) dan in 2013 (16.500 keer).

De betalingsregeling betreft een pilot, wat het Ministerie voor de volledigheid niet erbij vermeld lijkt te hebben. Wel meldt Justitie:

Medio 2014 werd spreiding reeds mogelijk voor mensen van wie vaststaat dat zij hun boete wel willen maar niet ineens kunnen betalen, terwijl bijvoorbeeld gijzeling een onredelijk middel zou zijn.

Onduidelijk is of de pilot open staat voor iedere Nederlander die een boete open heeft staan. Ook in geval van oudere zaken. Telefonisch contact met het CJIB biedt hierin geen uitsluitsel. Tevens is het lastig te achterhalen of de pilot dan in ieder geval wel open staat voor een ieder die in 2013 of 2014 een boete opgelegd heeft gekregen. Ook hierin blijft het CJIB het antwoord schuldig. Hopelijk weet Radar hier vanavond wel meer over te vertellen.

Tevens laat het Ministerie weten:

Over niet al te lange tijd wordt een wijziging van de wet voorgesteld waardoor spreiding van betaling voor iedereen mogelijk wordt bij verkeersboetes van 225 euro of hoger, zo werd al aangekondigd.

Er is op Cel 34 al veel over geschreven. Deze wet had in 2014 van kracht moeten zijn, maar tot op heden zijn er nog geen concrete voorstellen naar de Kamer gestuurd. Wel lijkt er een kentering op te treden in het optreden van het Ministerie van Justitie. Nu het Ministerie het bovenstaande in de openbaarheid brengt, lijkt het erop dat de signalen uit de samenleving en betrokken organisaties serieus genomen worden. Dat is al heel goed nieuws. Nu kunnen we de Minister en de Staatssecretaris ook beter aan zijn woord houden. Ze beloven inmiddels niet meer van alles in de beantwoording van Kamervragen, maar zien zich ook genoodzaakt om hun beloftes breder naar buiten te brengen.

Er is omtrent (on)mogelijkheden nog veel te weinig duidelijk. Deze melding van Justitie is wel een begin op de goede weg. Nu moet er nog over veel meer duidelijkheid worden verschaft. Maar laat het voor de Minister duidelijk zijn: de oplossing van de problemen begint niet bij een betalingsregeling, want dan is het kwaad van de verhogingen al geschied. Oók Justitie moet zich gaan houden aan normale, wettelijke verhogingen, zoals ieder andere organisatie of bedrijf dat moet. De torenhoge verhogingen blijven mensen, ook in een betalingsregeling, opzadelen met onterecht groot financieel leed.

 

Dáárom: steun de e-mailactie naar de Tweede Kamer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *